Forum
Koleją nad Zalew Szczeciński
wysłane przez Michal 2
-- Kocham Szczecin!
Szczeciński SZYBKI Tramwaj może być rzeczywiście SZYBKI, tylko pod warunkiem, że nie zatrzyma się ani razu na Gdańskiej. Inaczej, wszystko zostanie po staremu...
wysłane przez Bodek
> Wreszcie! "Jedna z najpiekniejszych tras w polsce". > Nareszcie pomyślano o kolejnej, tak oczywistej po bunkrach > atrakcji Szczecina.
Pociąg do Trzebieży to nie żadna atrakcja turystyczna, bo pociąg sam w sobie nią na pewno nie jest, lecz poprawa możliwości dojazdu do turystycznej miejscowości latem. Byle tylko lato było cieplejsze, niż ostatnio.
A czy ta linia jest najpiękniejsza w Polsce? Śmiem w to wątpić, ale to zawsze kwestia gustu. Ja osobiście mam kilka innych typów do tego miana.
BJ
wysłane przez Jacek
> A czy ta linia jest najpiękniejsza w Polsce? Śmiem w to > wątpić, ale to zawsze kwestia gustu. Ja osobiście mam kilka > innych typów do tego miana.
Z zachodniopomorskich szklaków chyba największy sentyment mam do linii Ulikowo - (Kalisz Pom.) - Piła. A z ogólnopolskich Dolny Śląsk: Jelenia Góra - Szklarska Poręba Kłodzko - Wałbrzych Kłodzko - Kudowa Zdrój Piękności... ;-)
-- Pomyśl i zrób odwrotnie - prof. Kaliszuk :-)
wysłane przez MaK
> Z zachodniopomorskich szklaków chyba największy sentyment mam > do linii Ulikowo - (Kalisz Pom.) - Piła. A z ogólnopolskich > Dolny Śląsk: > Jelenia Góra - Szklarska Poręba > Kłodzko - Wałbrzych > Kłodzko - Kudowa Zdrój > Piękności... ;-)
We wrześniu byłem w Nowej Rudzie. Zwiedzałem tamte wiadukty. Poprostu szok jak dla mnie. Jazda tam musi być naprawde super...
-- linia 52 Gocław - Police Osiedle
linia 53 Głębokie - Pilchowo
linia 65 Wiszesława Golęcino - Glinki Kościelna
wysłane przez Jacek
> We wrześniu byłem w Nowej Rudzie. Zwiedzałem tamte wiadukty. > Poprostu szok jak dla mnie. Jazda tam musi być naprawde super...
To prawda. Widok z okna pociągu jest powalający bo wszystko "nakłada się na siebie" - piękny krajobraz, wysokie wiadukty nad wioskami, w ostatnie wakacje trafił mi się nawet zachód słońca w trakcie przejazdu tą linią... :) Szkoda, że prawdopodobnie nic tam już nie pojedzie w tym roku.
wysłane przez marko 4
> Z zachodniopomorskich szklaków chyba największy sentyment mam > do linii Ulikowo - (Kalisz Pom.) - Piła. A z ogólnopolskich > Dolny Śląsk: > Jelenia Góra - Szklarska Poręba > Kłodzko - Wałbrzych > Kłodzko - Kudowa Zdrój > Piękności... ;-)
A jechałeś linią Runowo - Chojnice, ostbahnem i liniami przez Bory Tucholskie? Tam też są dobre klimaty.
-- "Niech Bóg zlituje się nad mymi wrogami, bo ja tego nie zrobię" - gen. G.S. Patton
wysłane przez Jacek
> A jechałeś linią Runowo - Chojnice
Jechałem na odcinku Runowo - Szczecinek. Potwierdzam, bardzo klimatyczny szlak :)
> Bory Tucholskie? Tam też są dobre klimaty.
Jeśli chodzi o te rejony to miałem okazję podróżować linią Gdynia - Kościerzyna (w sumie to Kaszuby, nie Bory, ale bliska okolica), Kościerzyna - Chojnice i Chojnice - Tczew. Ta przedostatnia godna polecenia :)
wysłane przez marko 4
> Jeśli chodzi o te rejony to miałem okazję podróżować linią > Gdynia - Kościerzyna (w sumie to Kaszuby, nie Bory, ale bliska > okolica), Kościerzyna - Chojnice i Chojnice - Tczew. Ta > przedostatnia godna polecenia :)
Tak, Kościerzyna - Chojnice jest bardzo klimatowa, szkoda, że już po niej tylko szynobusy jeżdżą. Fajnie się jeździło na SU45+Bhp. Choć, znam takich co uważają, że dopiero SA101 dodał tej linii klimatu :P.
-- "Niech Bóg zlituje się nad mymi wrogami, bo ja tego nie zrobię" - gen. G.S. Patton
wysłane przez Jacek
> Tak, Kościerzyna - Chojnice jest bardzo klimatowa, szkoda, że już po > niej tylko szynobusy jeżdżą.
To prawda. Jechałem SA109 do Chojnic (zresztą z kołami napędowymi tej strony ;-P) :/ Szczęśliwcy jeszcze do dziś mogą natrafić skład, ale to chyba baaardzo sporadycznie. http://stud.pam.szczecin.pl/~wizard/data/media/38/27.jpg (foto z połowy marca w Lipuszu).
wysłane przez (użytkownik usunięty)
wysłane przez marko 4
> Tak jest, linia do Piły jest piękna ale najpiękniejszy > jest jednak odcinek Kalisz - Wałcz. Ciekwae kiedy znowu > tamtędy pojedziemy?
Kwestia gustu. Dla mnie najpiękniejsza jest linia Runowo - Chojnice i dalej po Ostbahnie na Tczew. To tyle w tym temacie. Mam nadzieje że pociągi do Trzebieży będą zarabiać na siebie i w następnym rozkładzie tez sie pojawią.
wysłane przez Mareczek 5
> Mam nadzieje że pociągi do Trzebieży będą zarabiać na > siebie i w następnym rozkładzie tez sie pojawią.
Ja bym ujął to inaczej -> "aby przynosiły jak najmniejsze straty" :)
-- Kierowca "puszki" na Dworcowej:
- Może Pan odjechac!? Przecież Pan blokuje tym tramwajem wyjazd z parkingu!
- Tak mogę za 11 minut. (C) Iwo
Intergalactic Proton Powered Electrical Tentacled Advertising Droids
wysłane przez marko 4
> Ja bym ujął to inaczej -> "aby przynosiły jak najmniejsze > straty" :)
Z pasażerskimi czy nie, trzebieska od nowego rozkładu i tak będzie przechodzić swój kolejny renesans - tyle w temacie
wysłane przez tom1
wysłane przez marko 4
> Czy wie ktoś jak wygląda sytuacja z reaktywacją? > Czy już została podjęta finalna decyzja o przywróceniu > przewozów i czy są prowadzone aktualnie jakieś prace na > stacjach gdzie mają zatrzymywać się pociągi?
Aktualnie nie jest prowadzone nic. Stacje są dalej w stanie takim jakim są. Podobno została wynajęta firma, która na dniach ma zacząć remont toru ze Skolwina do Polic oraz zająć się przebudową peronów na Glinkach i wybudowaniem przejść na peron w Niebuszewie. Wykaszaniem trawy na stacjach pewnie zajmie się PLK.
wysłane przez tom1
> Aktualnie nie jest prowadzone nic. Stacje są dalej w stanie > takim jakim są.
Ciekawe czy w takim tempie zdążą przygotować wszystko na czas. Oby...
wysłane przez marko 4
> Ciekawe czy w takim tempie zdążą przygotować wszystko na > czas. Oby...
Taaa, jak jakieś 70% ludzi myśli, że PLK powie 'nie' i pociągi nie pojadą. Obudzą się w połowie maja, jak ich Urząd Marszałkowski zacznie karami straszyć. Wtedy wszystkich rzucą do robienia peronów itd.
wysłane przez tom1
> Taaa, jak jakieś 70% ludzi myśli, że PLK powie 'nie' i > pociągi nie pojadą.
A kiedy w końcu ta decyzja ma zapaść? Już tyle się o tym mówiło i ciągle stoi to pod znakiem zapytania. Czy jest jakiś finalny termin decyzji PLK?
wysłane przez marko 4
> A kiedy w końcu ta decyzja ma zapaść? Już tyle się o tym > mówiło i ciągle stoi to pod znakiem zapytania. Czy jest jakiś > finalny termin decyzji PLK?
Słuchaj, w sprawie uruchamiania pociągów PLK nie ma wogóle nic do powiedzenia, bo to nie są jej pociągi. PLK tylko udostępnia tory - ale co tam, większość myśli że jest inaczej. A dziś się dowiedziałem, że od 5 maja rusza remont toru od Skolwina do Polic - czyli coś jednak zaczyna docierać do góry.