Forum

Zmiany w encyklopedii

Dziś wprowadzona została modyfikacja skryptów obsługujących encyklopedię. Każdy z autorów opisów encyklopedycznych może swoje dzieła opublikować na licencji Creative Commons.

wysłane przez Phobos 17

Tak tak, to moja sprawka :-)

Być może niektórzy pamiętają, kiedy pierwszy raz zaproponowałem to rozwiązanie. Teraz w nieco zmienionej formie.

Dlaczego? Bo ja chcę się swoją wiedzą i umiejętnościami dzielić. Dlatego ten serwis pomimo "pewnym perturbacji" ciągle istnieje. Mam nadzieję, że nie jestem osamotniony w przekonaniu, że wiele (jeśli nie wszystkie) hasła w encyklopedii są warte udostępnienia na tej licencji.

Panowie! Udowodnijmy, że to co robimy, robimy dla dobra naszej społeczności a nie z podziwu dla czubków swoich nosów :-)

-- Inter arma enim silent leges

Masz prawo odmówić odpowiedzi na ten post. Bez względu, czy z tego prawa skorzystasz - wszystko co napiszesz może być wykorzystane przeciwko tobie.

wysłane przez Luke_Police  163

Phobos napisał(a):

> Mam nadzieję, że nie jestem osamotniony w > przekonaniu, że wiele (jeśli nie wszystkie) hasła w > encyklopedii są warte udostępnienia na tej licencji.

Mam takie małe pytanko. Przeglądając nasze hasła udostępnione na tej licencji, zauważyłem, że w większości z nich nie ma podanych żródeł informacji, co wydaje mi się dosyć dziwne, bo każdy, kto piszę coś o danej rzeczy, korzysta z jakiejś tam wiedzy. Czy to przypadek, czy może wdał się jakiś błąd, usuwający też źródła informacji "na podstawie..."?

Technik serwisu :)

wysłane przez Phobos 17

> Mam takie małe pytanko. Przeglądając nasze hasła > udostępnione na tej licencji, zauważyłem, że w większości > z nich nie ma podanych żródeł informacji, co wydaje mi się > dosyć dziwne, bo każdy, kto piszę coś o danej rzeczy, > korzysta z jakiejś tam wiedzy. Czy to przypadek, czy może > wdał się jakiś błąd, usuwający też źródła informacji > "na podstawie..."?

Nie wiem, jak to wygląda w przypadku haseł np. Maćka, ale w moich takich źródeł raczej nie było. Po pierwsze - bo większość tych tekstów w wersji oryginalnej zawierało wyłącznie wiedzę własną, a po drugie - podawanie źródeł wówczas dopiero raczkowało.

-- Inter arma enim silent leges

Masz prawo odmówić odpowiedzi na ten post. Bez względu, czy z tego prawa skorzystasz - wszystko co napiszesz może być wykorzystane przeciwko tobie.

wysłane przez LLUZNIAK

Wybaczcie że o tak przyziemnych sprawch, ale w opisie licencji pod hasłami opartymi na CC jest literówa: "To hasło jest dostępny na licencji...".

Do tego mam nadzieję, że po kliknięciu "udostępnij na licencji Creative Commons" jest jeszcze jakiś monit potwierdzający chęć wykonania tej czynności, lub że jest ona odwracajla przez jakiś czas (powiedzmy 30 minut)? Bo jeśli nie to proponuję chociaż zmianę lokalizacji tego linka, żeby ktoś przez pomyłkę nie wdepnął tego.