Forum
Gdzie leży dworzec na Gumieńcach?
wysłane przez
Mareczek
5
Co do nazw stacji "nie w dzielnicy", akurat na kolei obrazek jest dość powszechny. Polecam Siematycze, jakieś 9 km od miejscowości, czy nawet Worowo, gdzie stacja jest we wsi Prusinowo a wieś Worowo znajduje się ok. 1,5 km od stacji.
Chociaż hitem i tak jest linia Elbląg - Braniewo p. Frombrok i przystanki ala "Rubno Wielkie" czy "Kamiennica Wielka" - oczywiście w okolicy nie ma w ogóle takich miejscowości ;)
-- "Pociąg kursuje codziennie w piątki" - (C) by me :)
Intergalactic Proton Powered Electrical Tentacled Advertising Droids
wysłane przez Bauer
> Aż 30-40 pasażerów dziennie? Chyba w ciągu tygodnia?!
Mnie nurtuje inna kwestia. Jeśli pociąg do Amsterdamu to zapewne IC, i teraz pytanie czy on się tam zatrzymuje? Bo mam wrażenie że jak nim jechałem to się nie zatrzymywał.
-- Armin van Buuren - In And Out Of Love
wysłane przez mkokolus
> Mnie nurtuje inna kwestia. Jeśli pociąg do Amsterdamu to > zapewne IC, i teraz pytanie czy on się tam zatrzymuje? Bo mam > wrażenie że jak nim jechałem to się nie zatrzymywał.
Tak on się zatrzymuje, nawet ma to wpisane w rozkładzie. Nawet z tego powodu że jest schengen, to i tak jest to stacja graniczna, w każdej chwili może być kontrola "wyrywkowa" straży granicznej lub policji.
wysłane przez Sakorius
> (...)Nawet > z tego powodu że jest schengen, to i tak jest to stacja > graniczna, w każdej chwili może być kontrola "wyrywkowa" > straży granicznej lub policji.
W sumie to pociągi na Gumieńcach zatrzymują się jeszcze po to, by zabrać "pilota" z radiotelefonem. Pilotem jest maszynista z PKP PR i ma bardzo trudne zadanie - poprowadzić, na tym bardzo długim odcinku od Gumieniec do Sg, niemieckiego maszynistę, coby się nie wykoleił na PLK-owych torach ;]
wysłane przez mkokolus
> W sumie to pociągi na Gumieńcach zatrzymują się jeszcze po to, > by zabrać "pilota" z radiotelefonem.
Tego zapomniałem dodać, a ten pilot ma kontener gdzie oczekuje na powrotny pociąg do Szczecina Głównego.
wysłane przez
Mareczek
5
> Mnie nurtuje inna kwestia. Jeśli pociąg do Amsterdamu to > zapewne IC, i teraz pytanie czy on się tam zatrzymuje? Bo mam > wrażenie że jak nim jechałem to się nie zatrzymywał.
Zatrzymuje się w obydwie strony.
-- "Pociąg kursuje codziennie w piątki" - (C) by me :)
wysłane przez paki
Od Szczecina Głównego do Bln Hauptbahnhof IC ma status osobowego;) i zatrzymuje się w każdej większej dziurze;)
Sulcus tendinis musculi flexoris hallucis longi
wysłane przez
MQ
?
> Od Szczecina Głównego do Bln Hauptbahnhof IC ma status > osobowego;)
Gdzie to wyczytałeś? Nawet po stronie polskiej jest to już pociąg IC spółki PKP Intercity.
> i zatrzymuje się w każdej większej dziurze;)
Ta, Angermünde, Eberswalde i Bernau. Faktycznie staje co chwilę.
wysłane przez
Mareczek
5
> Ta, Angermünde, Eberswalde i Bernau. Faktycznie staje co chwilę.
I jeszcze Tantow w kierunku Berlina. W drugą o dziwo bez postoju.
wysłane przez paki
> Gdzie to wyczytałeś? Nawet po stronie polskiej jest to już > pociąg IC spółki PKP Intercity.
Kiedyś taka informacja była na stronie DB, sprawdziłem, już jej nie ma.
> > i zatrzymuje się w każdej większej dziurze;) > > Ta, Angermünde, Eberswalde i Bernau. Faktycznie staje co chwilę.
No właśnie o nich mówię;) Staje co 15-20 minut, a nasze IC co godzinę, np. "Chrobry".
Sulcus tendinis musculi flexoris hallucis longi
wysłane przez
Ferrix
8
> Chociaż hitem i tak jest linia Elbląg - Braniewo p. > Frombrok i przystanki ala "Rubno Wielkie" czy "Kamiennica > Wielka" - oczywiście w okolicy nie ma w ogóle takich > miejscowości ;)
To, że na Twojej mapie nie ma takiej nazwy jak "Rubno Wielkie" to wcale nie znaczy, że ona nie istnieje. Dzisiaj jest to osiedle Elbląga, dawniej wieś (vide: http://pl.wikipedia.org/wiki/Rubno_Wielkie). Co do drugiej miejscowości to się zgodzę. Nazwa tego przystanku pochodzi od przemieszania nazw dwóch pobliskich wiosek: Kamionek Wielki i Kamienica Elbląska.
-- Oddajcie "Albatrosa" do PR!!!
Tylko Ganz-MÁVAG i Ikarus...
STMKŻ
wysłane przez mkokolus
Prędzej bym się spodziewał rozbiórki tego budynku niż otwarcie kas, czy toalet. Jedynie ten budynek istnieje z tego powodu, że na górze znajdują się pokoje służbowe dla pracowników PKP-u, oraz na dole znajduje się kasa towarowa. A propo Rady Osiedla to niech nie wierzy w cuda, że tam będą toalety, nie wspominając już o kasie biletowej. A tak poza tym tematem. Kto się orientuje czemu już nie dojeżdżają już poranne pociągi osobowe do Szczecin Gumieniec.
wysłane przez Bodek
> Kto się orientuje czemu już nie > dojeżdżają już poranne pociągi osobowe do Szczecin > Gumieniec.
Poranne pociągi już tam nie dojeżdżają, bo nikt lub prawie nikt z nich nie korzystał. A dlaczego? Bo PR Szczecin nie zrobił na uczelni żadnej promocji tych połączeń, a właśnie studentom były te pociągi dedykowane. Poza tym taryfa 5 zł ze Stargardu, Gryfina i Goleniowa nie obejmowała Gumieniec. Więcej chyba pisać nie muszę... A dlaczego ZPR nic z tym nie zrobił? Pytanie nie do mnie.
wysłane przez techno
> Poranne pociągi już tam nie dojeżdżają, bo nikt lub prawie > nikt z nich nie korzystał. > A dlaczego? Bo PR Szczecin nie zrobił na uczelni żadnej > promocji tych połączeń, a właśnie studentom były te > pociągi dedykowane. > Poza tym taryfa 5 zł ze Stargardu, Gryfina i Goleniowa nie > obejmowała Gumieniec. Więcej chyba pisać nie muszę... > A dlaczego ZPR nic z tym nie zrobił? Pytanie nie do mnie.
Nie będę ukrywał, że też mnie to zaskoczyło. Znajomi chcący kupić bilet w Stargardzie na pociąg do Gumieniec rezygnowali z zakupu, jak usłyszeli, że albo "nie można do tej stacji kupić biletu" albo cena już nie jest promocyjna. A promocja produktu to była, ale na stronie zadrobne.pl. Wrzuciłem linka na stronę WZiEU (w dziale Dla studenta, który jest najczęściej odwiedzanym działem na stronie WZiEU):
http://www.wzieu.pl/?y=5
Ale nie ma co ukrywać, że zabrakło plakatów na samych wydziałach (w Stargardzie, Gryfinie i Goleniowie też by się przydały, choć nie wiem, czy ich tam czasem nie było). Niestety jest to jednak nadal dosyć ważny środek przekazu. W razie czego mamy jeszcze panele LCD na wydziale i na nich też można by było reklamówkę pokazywać (ruchomą czy statyczną).
-- Problemy z matematyką? Zadzwoń! 0-800-[(10x)(13i)^2]-[sin(xy)/2.362x]
Problemy z matematyką? Zadzwoń! 0-800-[(10x)(13i)^2]-[sin(xy)/2.362x]
wysłane przez
marko
4
> Jedynie ten budynek istnieje z tego > powodu, że na górze znajdują się pokoje służbowe dla > pracowników PKP-u, oraz na dole znajduje się kasa towarowa.
Zaraz zaraz... a kasy towarowej nie ma czasem w części towarowej, tam gdzie odprawa Cargo?
wysłane przez mkokolus
> Zaraz zaraz... a kasy towarowej nie ma czasem w części > towarowej, tam gdzie odprawa Cargo?
Nie, jest w tym budynku stacyjny wejście nie jest, od strony torów tylko od ulicy. No jak ostatni raz byłem to jeszcze ta kasa towarowa, w tym budynku istniała.
wysłane przez
marko
4
> Nie, jest w tym budynku stacyjny wejście nie jest, od strony > torów tylko od ulicy. No jak ostatni raz byłem to jeszcze ta > kasa towarowa, w tym budynku istniała.
Mhm... ja to myślałem, że kasa to tam gdzie odprawa. Tak łatwiej. Widać nie u wszystkich... :P
wysłane przez tom1
> Prędzej bym się spodziewał rozbiórki tego budynku niż > otwarcie kas, czy toalet. Jedynie ten budynek istnieje z tego > powodu, że na górze znajdują się pokoje służbowe dla > pracowników PKP-u, oraz na dole znajduje się kasa towarowa. > A propo Rady Osiedla to niech nie wierzy w cuda, że tam > będą toalety, nie wspominając już o kasie biletowej.
Dokładnie tak. Niech lepiej dla porównania Rada Osiedla się przejdzie na stację Szczecin Zdroje i policzy ilu tam pasażerów korzysta codziennie ze stacji, ile pociągów tam staje i zastanowi się dlaczego... budyneczek dworca jest zamkniety na głucho a wraz z nim kasa biletowa. O toalecie już nie wspomnę. I potem niech sobie te dwie stacje szanowna Rada porówna i dojdzie do wniosku jakie ma szansę na otwarcie owych przybytków na ich stacyjce. Zwłaszcza, że większość ludzi z okolicy nawet nie ma bladego pojęcia, że taka stacja tam istnieje i można z niej gdzieś dojechać.
wysłane przez Iwo
-- "po sygnale do odjazdu odsunąć się od wagonu"
wysłane przez Sakorius
> (...)A co do > tego, że SG nie ma co robić, to piszący tego "knotka" > nie ma zielonego jak granica pojęcia na temat zadań i pracy > tej formacji...
Zauważyłem, że służbowa Panda SG, lubi się kręcić w okolicach przyszłego cmentarza na Bronowickiej, a załoga wyrywkowo "sprawdza" spacerujących tam ludzi i samochody stojące na parkingu ;)
wysłane przez
Ferrix
8
-- Oddajcie "Albatrosa" do PR!!!
Tylko Ganz-MÁVAG i Ikarus...
STMKŻ