Forum
Zmiany w PKP. Do Warszawy taniej, ale dłużej
wysłane przez Jacek
Jednocześnie nie neguję całkowicie tego pomysłu. Pasażerowie niektórych Ekspresów w tym kraju mogą się czuć nieco dyskryminowani płacąc niemałe pieniądze za niski komfort (EX Małopolska i zapewne jeszcze wiele innych pociągów, które są zestawiane z wagonów charakterystycznych dla zwykłych pośp/TLK).
Podsumowując - pomysł ogarnięcia tego bałaganu na kółkach jest jak najbardziej trafiony, bo pasażer może się czuć nieco zdezorientowany widząc na tablicach "jakieś dziwne, różne kategorie z kosmosu" jak P/TLK/EX/IC etc. ale jednocześnie ta PEŁNA likwidacja EX-ów trochę boli - niektóre miasta stracą dobre, alternatywne połączenia ze stolicą...
wysłane przez 105ngs
[ciach]
Ale przecież Mewa nie ulega likwidacji, tylko zostanie przemianowana na TLK. Jak dla mnie to nawet lepiej, bo pociąg zostaje, a będzie dużo tańszy. Jeżeli chodzi o komfort, to zawsze możesz kupić 1 klasę i nadal będziesz miał 6 miejsc w przedziale z gwarancją miejsca, bo w jedynkach miejscówki zostają. Bardzo słusznie zresztą. Cenowo powinno ci nawet wyjść podobnie, jak za 2 klasę w ekspresie, choć nie podam teraz konkretnych liczb.
Generalnie pomysł ogarnięcia tego bajzlu popieram, choć najpierw trzeba poznać szczegóły i wtedy będziemy jeszcze wybrzydzać.
wysłane przez Jacek
> Ale przecież Mewa nie ulega likwidacji, tylko zostanie > przemianowana na TLK. Jak dla mnie to nawet lepiej, bo pociąg > zostaje, a będzie dużo tańszy.
Ja się cieszę, że Mewa zostaje, ale podkreślam - nie cieszy mnie jej degradacja. Taniej? Wiadomo, że będzie taniej - w końcu otrzyma dodatkowe postoje i zabiorą jej dobre wagony przynajmniej po części...
wysłane przez
marko
4
> Podsumowując - pomysł ogarnięcia tego bałaganu na > kółkach jest jak najbardziej trafiony, bo pasażer może > się czuć nieco zdezorientowany widząc na tablicach > "jakieś dziwne, różne kategorie z kosmosu" jak > P/TLK/EX/IC etc. ale jednocześnie ta PEŁNA likwidacja > EX-ów trochę boli - niektóre miasta stracą dobre, > alternatywne połączenia ze stolicą...
A mnie zastanawia jedno - czy w TLK przemianowanych z pośp. uwzględnione będą zniżki dla studentów, uczniów itd?
-- Ten trzeci i najgłupszy...