Forum
Gość specjalny w starych barwach
wysłane przez
zack1989
12
"Jeżeli Twój tramwaj nie przyjeżdża upewnij się, że nie uciekł Ci przystanek"
wysłane przez kalapele
> W informacjach "Z kraju" jest napisane, że będzie się > pojawiał na tej linii.
Dokładnie EP09 przyjeżdża do Poznania i tam powinna nastąpić wyczepka ale zaś ino Leon nie ma maszyn i śle dalej do Szczecina ;) A że te dziewiątki są krakowskie i raczej muszą wrócić do Krakowa także wracają tym samym pociągiem następnego dnia.
-- Jestem z Kozanowa czytaj jestem Kozakiem
wysłane przez Bodek
> W informacjach "Z kraju" jest napisane, że będzie się > pojawiał na tej linii.
Wczoraj EP09 pojawiła się także na IC Prus z Warszawy.
wysłane przez
pioko17
38
> Wczoraj EP09 pojawiła się także na IC Prus z Warszawy.
No, to szykuje się ciekawy rozkład. Co dwa dni EP09 na Barbakanie, od czasu do czasu na Chrobrym i Bolku. No to czekamy na Husarza. Czasami EU44 ciągnie Chrobrego między Poznaniem a Wawą. Może się kiedyś zdarzy jakaś sytuacja losowa? :D
wysłane przez MarcinB
> No, to szykuje się ciekawy rozkład. Co dwa dni EP09 na > Barbakanie,
Na "Barbakanie" to tylko "byka" można zobaczyć.
> Czasami EU44 ciągnie Chrobrego między Poznaniem a > Wawą. Może się kiedyś zdarzy jakaś sytuacja losowa? :D
Chyba zbyt mało ich mają, by stać ich było na taka rozrzutność.
wysłane przez
pioko17
38
> Na "Barbakanie" to tylko "byka" można zobaczyć.
Nie udawaj idioty. Wiesz o jakim Barbanie toczy się dyskusja.
> Chyba zbyt mało ich mają, by stać ich było na taka > rozrzutność.
Ale ja pisałem o sytuacji skrajnie losowej...
wysłane przez MarcinB
> Mr_Reaper napisał(a):
> > Na "Barbakanie" to tylko "byka" można zobaczyć. > > Nie udawaj idioty.
Szanowny panie kolego, próbowałem się jedynie postawić na miejscu osoby, piszącej post, na który odpowiadałem. Nie wyszło, więc przepraszam za to.
> Wiesz o jakim Barbanie toczy się dyskusja.
"Barban"? Hmm, ten tego, to nie wiem, nigdy jeszcze nie dostałem, bo staram się zachowywać w barach kulturalniej niż na forum. Natomiast bardzo dobrze kojarzę i nawet pamiętam o jakim to "Barbakanie" piszesz. Wiesz, ten pociąg już dwa lata nie jeździ, a obecny IR "Barbakan" jest prowadzony przez ET22. Czasy się zmieniły i pociągi również, i to co dla Ciebie jest "Barbakanem", dla mnie jest "Włókniarzem", choć nie polecam tego nazewnictwa, ponieważ wprowadza w błąd. Nazwijmy go umownie "Barbaniarz"
> Ale ja pisałem o sytuacji skrajnie losowej...
Chyba tylko przejazd pokazowy wchodzi w rachubę.
wysłane przez MaK
> Może się kiedyś zdarzy jakaś sytuacja losowa? :D
Na linię gdzie V max = 100km/h? Raczej wątpliwe.
wysłane przez kalapele
> Na linię gdzie V max = 100km/h?
Dlaczego 100 km/h ?
wysłane przez MaK
> Dlaczego 100 km/h ?
Degradacja z powodu złego stanu technicznego... Tylko nie pamiętam, czy Krzyż - Szczecin, czy Stargard - Szczecin.
wysłane przez
Mareczek
8
> kalapele napisał(a):
> > Dlaczego 100 km/h ? > > Degradacja z powodu złego stanu technicznego... Tylko nie pamiętam, > czy Krzyż - Szczecin, czy Stargard - Szczecin.
Poznań - Krzyż. Nie zmienia to faktu, że za Krzyżem są AŻ 4 kilometry na 140 :)
-- Intergalactic Proton Powered Electrical Tentacled Advertising Droids
Intergalactic Proton Powered Electrical Tentacled Advertising Droids
wysłane przez Bodek
> > Poznań - Krzyż. Nie zmienia to faktu, że za Krzyżem są AŻ 4 > kilometry na 140 :)
Poza tym 100 w torze nr 1 jest ciągle na odcinku Stargard - Reptowo.
Nie zmienia to jednak faktu, że nawet gdyby było tu 140, Taurusa w Szczecinie nie zobaczymy. Z prostej przyczyny - odcinek Poznań - Szczecin obsługują maszyniści ze Szczecina, którzy nie mają "papierów" na Taurusy, a jedynie na dziewiątki. Warszawscy mechowie jeżdżą do Poznania i Rzepina, a do Szczecina niestety już nie. Stąd żadnej "egzotycznej" maszyny tu raczej nie zobaczymy.
wysłane przez
Mareczek
8
> Z prostej przyczyny - odcinek Poznań - > Szczecin obsługują maszyniści ze Szczecina, którzy nie mają > "papierów" na Taurusy, a jedynie na dziewiątki.
Nie tylko, bo Poznań też jeździ, właśnie dziewiątkami. Do tego dochodzą też maszyniścy z Gdyni.
wysłane przez kalapele
wysłane przez Bodek
> A Leony nie mają autoryzacji na Husarza?
A co (kto) to są Leony i dlaczego? Proponowałbym jednak używania na forum "normalnych" określeń, a nie jakichś wydumanych na podstawie własnych przemyśleń bądź antypatii.
wysłane przez Bodek
> > Nie tylko, bo Poznań też jeździ, właśnie dziewiątkami. Do tego > dochodzą też maszyniścy z Gdyni.
No fakt, o Poznaniakach zapomniałem, ale czy oni są przeszkoleni na coś innego niż dziewiątki (nie licząc klasycznych siódemek itp.)? Np. na EP05 przeszkolenia nie mieli i to było głównym powodem nie zaglądania do Szczecina pojazdów tej serii.
A o gdyńskich nie wiedziałem. Czy aby na pewno? Bo to jakby nie ich trasa - ani z, ani do Gdyni :)
wysłane przez
Mareczek
8
> No fakt, o Poznaniakach zapomniałem, ale czy oni są przeszkoleni na > coś innego niż dziewiątki (nie licząc klasycznych siódemek itp.)? > Np. na EP05 przeszkolenia nie mieli i to było głównym powodem nie > zaglądania do Szczecina pojazdów tej serii.
No ale krakowiak raczej do Szczecina aż nie jedzie? Nie pozostaje nikt inny jak poznaniak.
> A o gdyńskich nie wiedziałem. Czy aby na pewno? Bo to jakby nie ich > trasa - ani z, ani do Gdyni :)
Kółeczka ala Słupsk - Szczecin - Poznań - Białogard - Słupsk.
wysłane przez kalapele
> Np. na EP05 przeszkolenia nie mieli i to było głównym powodem nie > zaglądania do Szczecina pojazdów tej serii.
Z tego co wiem to Warszawiacy przyjeżdżali na EP05 do Niebuszewa.
Mareczek napisał(a):
> Kółeczka ala Słupsk - Szczecin - > Poznań - Białogard - Słupsk.
Ani Słupsk ani Gdynia nie ma szlaku Szczecin - Poznań
btw. Szczecińscy maszyniści mają szlak Poznań - Kołobrzeg (przez Wrzosowo)
aha i wydaje mi się że Poznańscy maszyniści mogą mieć autoryzację na EU44, ponieważ ci z Rzepina jeździli na Traxx`ach (EU43) i to mogło by za nimi przemawiać. chyba =]
-- Jestem z Kozanowa czytaj jestem Kozakiem
wysłane przez Bodek
> > Z tego co wiem to Warszawiacy przyjeżdżali na EP05 do Niebuszewa. >
Zgadza się, ale po raz ostatni było to w latach 90. XX wieku. Od tego czasu drużyny warszawskie do Szczecina nie zaglądają.