Forum
Straszny tłok w pociągach na trasie Stargard - Szczecin
wysłane przez wojtazz 42
wysłane przez Korczian
> Jak się ludzie nie myją to potem w pociągu śmierdzi... No > ale że śmierdzi to oczywiście wina przewoźnika
Zapachy zapachami, ale nieszczelne okna, przez które wpada śnieg i makabrycznie lodowate powietrze, to już jakby wina przewoźnika... Najgorzej jest w tych kibelkach, które nadal mają stare okna. Chociaż i w SPOTach okna nie grzeszą szczelnością.
-- Stacja: współpracownik redakcji :D
Następna stacja: kto wie...?
Vmax>=160 na D29-351!
wysłane przez lukien213
> wojtazz napisał(a):
> > Jak się ludzie nie myją to potem w pociągu śmierdzi... > > No ale że śmierdzi to oczywiście wina przewoźnika
Część osób powiedziałaby, że to wina Tuska, a nie tego, że ktoś się nie myje :D
> Zapachy zapachami, ale nieszczelne okna, przez które wpada > śnieg i makabrycznie lodowate powietrze, to już jakby wina > przewoźnika...
No właśnie. Dlaczego przewoźnik podczas naprawy odnawia malaturę pojazdu, w niektórych przypadkach zmieniając ją na trzecią w ciągu 3 lat, a nie zainwestuje w okna, czy wymianę plastikowych siedzeń na jakieś bardziej przyjazne? Zimą jest to najbardziej odczuwalne, a wydaje mi się, że pasażerowie woleliby wyblakłego, ale szczelnego kibla, niż tego pachnącego farbą z "klimatyzacją".
wysłane przez Lutek
> Jak się ludzie nie myją to potem w pociągu śmierdzi... No > ale że śmierdzi to oczywiście wina przewoźnika
A nie są to przypadkiem zapachy z toalet?
-- Kierujący pojazdem jest bogiem. Wszelkie dyskusje są bezcelowe.
Kolej żelazna potrafi być przyjazna.
wysłane przez Ferrix 8
Nie wiem, które mają największą frekwencję, ale dwa pierwsze zaczynają bieg w Stargardzie - może byłoby możliwe utworzyć z ich jeden skład, ale dłuższy?
-- Stettin, okolice MTiK (ZN)...
STMKŻ
wysłane przez Korczian
> Wiem, że nie każdemu pasuje ale rano pociągi Regio > Stargard - Szczecin odjeżdżają w dni robocze w takcie co > 15 minut (od 6:00 do 7:30 no i jeszcze 7:50) - nie wierzę, > że w każdym z nich (w sumie 8 pociągów) jest tłok.
Uwierz, ale bywa. Naprawdę sporo ludzi dojeżdża rano, zwłaszcza jak jest okres szkolny/uczelniany.
> Nie wiem, które mają największą frekwencję, ale dwa > pierwsze zaczynają bieg w Stargardzie - może byłoby > możliwe utworzyć z ich jeden skład, ale dłuższy?
Było to stosowane jakieś 1,5 roku temu, gdy odjeżdżał pociąg o 6:15 (wcześniejsze to były 5:30 z Białogardu i 6:00 z Kalisza Pom.), złożony z dwóch kibelków. I co z tego? Ludzie i tak się pakowali na chama do pierwszej jednostki, a druga jechała praktycznie na pusto... A już nie wspomnę o dowcipach pokroju "druga na zimno".
-- Stacja: współpracownik redakcji :D
Następna stacja: kto wie...?
Vmax>=160 na D29-351!
wysłane przez Marcel
> Fenix napisał(a):
> > Nie wiem, które mają największą frekwencję, ale dwa > > pierwsze zaczynają bieg w Stargardzie - może byłoby > > możliwe utworzyć z ich jeden skład, ale dłuższy? > > Było to stosowane jakieś 1,5 roku temu, gdy odjeżdżał > pociąg o 6:15 (wcześniejsze to były 5:30 z Białogardu i > 6:00 z Kalisza Pom.), złożony z dwóch kibelków. I co z > tego? Ludzie i tak się pakowali na chama do pierwszej > jednostki, a druga jechała praktycznie na pusto...
Bo niektórym choćby po 3 ezt jechały w odstępie 1 minutowym to i tak nie dogodzi, wolą jechać w ścisku i tłoku pierwszym pociągiem. Sytuacja przedpołudniowa Szczecin Główny - 13:55 ezt do Kzyża, w niektóre dni napchany ludźmi ze Stargardu, stoją w przejściu. 14:02 jedzie kolejny pociąg w relacji do Stargardu. I co? Jedzie prawie pusty bo "szlachta" z miesięcznymi woli jechać w tłoku niż poczekać 7 min. 14:10 jest TLK do Olsztyna, 14:20 kolejny regio itd itd... Na smród niemyjących się lub nie piorących kurtek pasażerów kolej nie odpowiada tak samo jak za głupotę piszących "redaktorków" o gehennie w PKP Przewozy Regionalne.
wysłane przez MaK
> Na smród > niemyjących się lub nie piorących kurtek pasażerów kolej nie > odpowiada tak samo jak za głupotę piszących "redaktorków" o > gehennie w PKP Przewozy Regionalne.
Jak by nie wyglądała nasza kolej. Jaka nie była by czysta, szybka i komfortowa. Zawsze. Ale to zawsze się znajdzie jakiś wybredny.
wysłane przez djdark 0
> Jak by nie wyglądała nasza kolej. Jaka nie była by czysta, > szybka i komfortowa. Zawsze. Ale to zawsze się znajdzie jakiś > wybredny.
"Droga redakcjo - pochodzę ze wsi i to co się dzieje na kolei zakrawa na paranoję, wagony są czyste i pachnące, jest ciepło w środku a ja na wsi mam taki fajny swojski zapach, czemu nie może tak pachnąc w pociągu? Źle się z tym czuję, a skoro płacę to wymagam"
-- "Nie rzucaj się tak, bo na zawał zejdziesz." (c) mkubien
"Bo nie ma. NIE MA. N I E M A ! Zrozumiał? NIE MA! NIE MA! NIE MA! NIE MA! NIE MA! NIE MA! NIE MA!" (c) Mareczek
wysłane przez wojtazz 42
> Jak by nie wyglądała nasza kolej. Jaka nie była by czysta, > szybka i komfortowa. Zawsze. Ale to zawsze się znajdzie jakiś > wybredny.
No i jak było? No wszystko fajnie - ciepło, nawet w toalecie czysto, ale papier był szorstki... ;)
wysłane przez Pszczolek
Co do reszty się zgadzam. Nie rozumiem tego, że trzeba koniecznie jechać pierwszą jednostką. Wielu ludzi robi syf, a potem na niego narzeka. Po zwiększeniu zniżki dla studentów, zwiększyła się ta grupa podróżnych, a to właśnie oni najbardziej robią trzodę...
wysłane przez Korczian
Vmax>=160 na D29-351!
wysłane przez MaK
> Ewidentnie ktoś z PR nas czyta
Stawiał bym jednak na Głos.
wysłane przez wojtazz 42
Ta jasne, takie forum ma być podstawą do jakichś decyzji - reaguje się na oficjalne skargi, które wpływają na piśmie a nie takie coś... :)