Forum

Kolejowa paranoja trwa dalej. Trasa jest przejezdna,...

Polskie Linie Kolejowe zapewniły wczoraj, że szlak Słupsk - Szczecinek jest bezpieczny. Przewozy Regionalne wstrzymują jednak ruch pociągów i pasażerowie cierpią. Są głosy, że przewoźnik chce się pozbyć tej linii.
MaK napisał(a):

> A czy reformą nazwiesz podział na spółki, zwiększając ilość > stołków na wyższych szczeblach?

Tak i jest to zrozumiałe.

> A może to, że Przewozy Regionalne są (jakąś tam) spółką i w > cudowny sposób uciekają od tego, po co istnieją? Mówię tutaj o > pseudo-wzmocnieniach z okazji imprez czy weekendów, uciekanie od > spalinowych tras itp... Rozumiem, że trasy dalekobieżne są > dochodowe, ale to nie znaczy, że można sobie bezkarnie odcinać > kolejne regiony od połączeń, "bo my tam jeździć nie chcemy".

Kwestia odpowiednio sformuowanej umowy między porzewoźnikiem a samorządem. Bodek pisał iż u nas leży problem w formie dofinansowania. Odpowiednio zapiszesz odpowiednie punkty, np. dofinansowanie do jednego klopa 5 zł, do dwóch jednostek 8 zł itd. + odpowiednie kary za lecenie w kulki (brak obsługi pociągu, nie wystawienie odpowiedniej pojemności składu) i jest cycuś glancuś.

> Albo powinna zostać ta spółka... nie wiem... zacząć podlegać > całkowicie pod urząd marszałkowski.

I podlega.

> Albo powinna zostać zniszczona > a w jej miejsce powstać powinny koleje zachodniopomorskie. Nie iem. > Ekonomistą nie jestem.

Tu się robi jakaś analiza. Ogólnie jestem na nie nowy spółeczkom, ewentualnie jak już, wzajemne respektowanie taryf bo bez tego zginiemy.

> Widać niestety gołym okiem, że to co wyprawia ten przewoźnik na > polskich torach jest idealnych przykładem betonu PKP.

PR-y są chyba i tak bardziej reformowalne niż takie PKP IC. Bo wystawienie na pociągu przez całą Polskę 4-5 wagonów w piątek jest po prostu kpiną i paranoją.

-- Intergalactic Proton Powered Electrical Tentacled Advertising Droids

Intergalactic Proton Powered Electrical Tentacled Advertising Droids