Wszystkie Z regionu szczecińskiego W skrócie Z kraju

region szczeciński artykuł

Fetor wita podróżnych

Anna Miszczyk, Głos Szczeciński,

dodane przez djdark ; zmodyfikowane

Przed Dworcem Głównym PKP czuć bardzo nieprzyjemny zapach - poinformował nas Czytelnik.
- Skąd się to bierze? - pyta szczecinianin. - Tylko przejeżdżałem obok dworca, a od smrodu szło się udusić. Błyskawicznie pozamykałem w samochodzie okna. Ludzie przyjeżdżają do Szczecina i od razu takie mocne przywitanie. Może ktoś by się tym zajął? Zaprosiłem na parę dni znajomych. Przyjadą pociągiem. Mam ich odebrać z dworca. Będzie wstyd, jak trafimy na taką atrakcję zapachową.

Nasze studzienki są czyste



O nieprzyjemnym zapachu poinformowaliśmy Zakład Wodociągów i Kanalizacji. Ten twierdzi, że studnie kanalizacyjne przed dworcem sprawdzono i oczyszczono.

- Brudne są prawdopodobnie studzienki kanalizacyjne znajdujące się na terenie dworca. Kiedy są wypełnione ściekami, może się z nich unosić taki fetor - twierdzi Jerzy Adamczyk, kierownik wydziału gospodarki sanitarnej rejonu II ZWiK. - Możemy je udrożnić. Musiałby nam to jednak zlecić zarządca dworca.

Jerzy Adamczyk dodaje, że w tej części miasta mogą być problemy z kanalizacją. - Działa tutaj jeszcze poniemiecki układ. Będzie to zmieniane w ramach funduszu spójności - mówi pracownik ZWiK.

Nie wytwarzamy ścieków



Zdaniem Andrzeja Chańki, dyrektora PKP Przewozy Regionalne, na terenie dworca nie ma obiektów, które wytwarzają ścieki.

Wiesław Kondraciuk, konserwator dworca wyklucza, by zapach pochodził ze studzienek.

- Obejrzałem wszystkie znajdujące się na naszym terenie studzienki. Nie stwierdziłem nieprzyjemnych zapachów - mówi Wiesław Kondraciuk.

Andrzej Chańko twierdzi, że fetor może pochodzić ze studzienek znajdujących się przed dworcem. Opiekuje się nimi ZWiK.

Zepsute jedzenie?



Wiesław Kondraciuk nie wyklucza i innego pochodzenia fetoru:

- Być może to jest zapach pochodzący z holu dworca, związany ze zdarzeniem, które wydarzyło się jakiś czas temu. Jak ciśnienie spada, jest on wyczuwalny - mówi konserwator.

Niedawno "Głos" opisywał, jak podczas remontu holu pojawił się w nim nieprzyjemny zapach. Początkowo wiązano go z używanymi na dworcu materiałami budowlanymi. Wkrótce okazało się, że był to fetor zepsutego jedzenia pozostawionego przez jednego z pracowników dworca.

źródło: Głos Szczeciński

możliwość komentowania została wyłączona