Forum
Pociągiem nad morze w niecałą godzinę
wysłane przez MarcinB
-- Ojcze Dyrektorze... mam nowotwora i to złośliwego.
– To wszystko dla Boga, córko.
(C) T.Rydzyk
wysłane przez marko 4
> Tylko co z tego, że dostosują linie do 160km/h ? Jak UTK > nie zamierza zmienić przepisów dotyczących prowadzenia > pociągów powyżej 130km/h (podwójna obsada). I tak życie > sobie, a UTK sobie. Na mecze Euro2012 dojedziemy do Wa-wy jak > zawsze, w czasie prawie 6 godzin. Remontować szlaki trzeba, > ale trzeba też pewien beton wyburzyć.
Czyli Twoim zdaniem powinno się przy prędkości 160 km/h bez sygnalizacji kabinowej itp. stosować jednoosobową obsadę? Wiesz... nie ma problemu, przepisy można zmienić. Tylko, że weź pod uwagę, że jak taki "Chrobry" wykolei się gdzieś na szlaku przy v=160, to IC momentalnie bankrutuje, bo nie wypłaci się z odszkodowań. Po coś ta podwójna obsada istnieje i nie należy patrzeć na zachód, bo tam inne lokomotywy jeżdżą. Jak u nas takie się pojawią, to i przepisy zmienią.
-- "Niech Bóg zlituje się nad mymi wrogami, bo ja tego nie zrobię" - gen. G.S. Patton
wysłane przez MarcinB
> Czyli Twoim zdaniem powinno się przy prędkości 160 km/h bez > sygnalizacji kabinowej itp. stosować jednoosobową obsadę?
W całym cywilizowanym świecie pociągi (nawet do 350 km/h) prowadzi jeden motorowy!!!
> Wiesz... nie ma problemu, przepisy można zmienić. Tylko, że > weź pod uwagę, że jak taki "Chrobry" wykolei się gdzieś > na szlaku przy v=160, to IC momentalnie bankrutuje, bo nie > wypłaci się z odszkodowań.
A gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem.
> Po coś ta podwójna obsada > istnieje i nie należy patrzeć na zachód, bo tam inne > lokomotywy jeżdżą. Jak u nas takie się pojawią, to i > przepisy zmienią.
Jakiś czas temu, takowa podwójna obsada przejechała kogoś na przejściu. Uważam że pojedyncza obsada jest bardziej odpowiedzialna niż obsada podwójna!!!
(C) T.Rydzyk
wysłane przez Mareczek 5
> W całym cywilizowanym świecie pociągi (nawet do 350 km/h) > prowadzi jeden motorowy!!!
Posiadając jednocześnie sygnalizację kabinową.
> Jakiś czas temu, takowa podwójna obsada przejechała kogoś na > przejściu. Uważam że pojedyncza obsada jest bardziej > odpowiedzialna niż obsada podwójna!!!
Lokomotywa miała skręcić w prawo i ominąć gościa?
-- "Cudowne dziecko dwóch pedałów..." - (C) Włodzimierz Szaranowicz o jednym z kolarzy.
Intergalactic Proton Powered Electrical Tentacled Advertising Droids
wysłane przez marko 4
> W całym cywilizowanym świecie pociągi (nawet do 350 km/h) > prowadzi jeden motorowy!!!
Tylko, że w tym całym cywilizowanym świecie lokomotywy posiadają sygnalizacje kabinową, która przy 350 km/h z wyprzedzeniem pokazuje sygnały na semaforach.
P.S Pociągi prowadzi maszynista, a nie 'motorowy'
> A gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem.
Dziecko, Ty weź się zastanów nad tym co wypisujesz i potem rozpoczynaj swoje wypowiedzi.
> Jakiś czas temu, takowa podwójna obsada przejechała kogoś na > przejściu.
Musisz krzyczeć? Nawet pojedyncza trakcja przejeżdża ludzi. Takie jest życie. Jak się komuś nie chce żyć to nic się na to nie poradzi. Może mieli skręcić albo przeskoczyć - tak jak to Mareczek napisał?
> Uważam że pojedyncza obsada jest bardziej > odpowiedzialna niż obsada podwójna!!!
Oczywiście, że jest ale przy 160 km/h zamiast na jeździe będzie się interesować tym, czy za chwile gdzieś się S1 gdzieś nie pojawi...
-- "Niech Bóg zlituje się nad mymi wrogami, bo ja tego nie zrobię" - gen. G.S. Patton
wysłane przez MarcinB
> Tylko, że w tym całym cywilizowanym świecie lokomotywy > posiadają sygnalizacje kabinową, która przy 350 km/h z > wyprzedzeniem pokazuje sygnały na semaforach.
Najmocniej przepraszam że nie wspomniałem o sygnalizacji kabinowej, mea culpa.
> P.S Pociągi prowadzi maszynista, a nie "motorowy"
Faktycznie, tu mnie złapałeś!!!! Jeszcze skalp mi ze łba zedrzyj.
> > A gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem. > > Dziecko, Ty weź się zastanów nad tym co wypisujesz i potem > rozpoczynaj swoje wypowiedzi.
Jesteś poprostu wielkim chamem. Dziecko do mnie mówisz?? Jesteś tak prosty że młotek przy Tobie to narzędzie rodem z NASA.
> Musisz krzyczeć? Nawet pojedyncza trakcja przejeżdża ludzi. > Takie jest życie. Jak się komuś nie chce żyć to nic się na to > nie poradzi
Pokaż prostaku gdzie ja krzyczę??
Idź i se pierdyknij baranka w ścianę. Jak Ci przejdzie to wróc do nas.
(C) T.Rydzyk
wysłane przez Administracja 0
wysłane przez MaK
> Jakiś czas temu, takowa podwójna obsada przejechała kogoś na > przejściu. Uważam że pojedyncza obsada jest bardziej > odpowiedzialna niż obsada podwójna!!!
Skoro nie można odpowiedzieć na dalsze Twoje wyczerpujące posty, to zrobie tutaj to.
Nie krzycz. Wystarczyło by po jednym wykrzykniku.
-- - O jaki przystojny. Student pewnie?
- Nie. Kolejarz.
- A to zmienia postać rzeczy.
wysłane przez MarcinB
-- Kaczki są nam potrzebne, jak głuchemu walkman... (c) O.S.T.R.
wysłane przez qba111
"- W najbliższych miesiącach pociągi będą szybsze - zapewnia dyrektor Józef Matuszczak. - Wróci epoka błękitnego ekspresu. Taki pociąg, nazywany kiedyś ekspresem kąpielowym, który pokona trasę do Międzyzdrojów w 58 minut."
"Najbliższe miesiące" zakładam, że już minęły (minęły już nawet 2 najbliższe lata) a trasa długości 98 km (wg nowych pomiarów) dalej pokonywana jest grubo ponad godzinę. Wspomniani w artykule busiarze są tani przy czym zuchwali i niebezpieczni, i kolej powinna im robić konkurencję mając szczególnie na uwadze większe bezpieczeństwo, o wiele krótszy czas przejazdu, no i koszta powinny być chociaż porównywalne lub nieco wyższe od tych 15 - 20 zł jakie biorą busy.
Jeszcze chciałem napisać, że wg rozkładu 01.06.2008 - 13.12.2008 najszybszym pociągiem do Międzyzdrojów był IC Błękitna Fala przy czasie przejazdu 1:21. Dziś najszybszy jest TLK38412 przy czasie przejazdu 1:15. Nie sądzicie, że tempo 6min/2lata jest lekko mówiąc śmieszne? Chociaż swoją drogą za 6(!)lat [według moich niezmiernie precyzyjnych obliczeń ;D ] czyli za "najbliższe" 72 miesiące do Międzyzdrojów powinniśmy dojechać w 57 minut! Swoją drogą chciałbym aby w tych sześciu latach to się udało. To było tak na pocieszenie ;p Matematyki na dzisiaj koniec ;)
Pozdrawiam!
wysłane przez MaK
> "- W najbliższych miesiącach pociągi będą szybsze - > zapewnia dyrektor Józef Matuszczak. - Wróci epoka > błękitnego ekspresu. Taki pociąg, nazywany kiedyś > ekspresem kąpielowym, który pokona trasę do > Międzyzdrojów w 58 minut."
Obiecanki cacanki a... Wiele się na kolei obiecywało i obiecuje.
> "Najbliższe miesiące" zakładam, że już minęły > (minęły już nawet 2 najbliższe lata) a trasa długości > 98 km (wg nowych pomiarów) dalej pokonywana jest grubo ponad > godzinę. Wspomniani w artykule busiarze są tani przy czym > zuchwali i niebezpieczni, i kolej powinna im robić > konkurencję mając szczególnie na uwadze większe > bezpieczeństwo, o wiele krótszy czas przejazdu, no i koszta > powinny być chociaż porównywalne lub nieco wyższe od tych > 15 - 20 zł jakie biorą busy.
No tak. Ale co takiego naprawdę robi kolej, aby przyciągnąć potencjalnego pasażera? Podwójny "kibel"?
Zastanawia mnie jeszcze, dlaczego przy uruchamianiu około 15 par pociągów osobowych Szczecin Główny - Gryfino, nie ma połączenia z Gryfina nad morze. No... jest jeden pociąg. 16:58 z Gryfina przez Szczecin Główny.
-- Miłośnik i pracownik... dwa pojęcia w konflikcie ze sobą...