Forum
Maszyniści zwalniają
wysłane przez Sakorius
Jeśli na częściach metalowych jest korozja powierzchniowa, to jeszcze nic sie nie dzieje poważnego. Gorzej jak elementy stalowe są już w połowie przeżarte, wtedy należało by się zacząć bać. Powiem tak, widziałem na sieci PKP bardzo dużo mostów, w o wiele gorszym stanie, więc do mostów na Regalicy i Dziewokliczu nie powinniśmy mieć wielkich zastrzeżeń, oprócz ich wyglądu.
wysłane przez Mareczek 5
> więc do > mostów na Regalicy i Dziewokliczu nie powinniśmy mieć > wielkich zastrzeżeń, oprócz ich wyglądu.
Tzn. jeżeli chodzi o przejścia dla służb to faktycznie, wszyscy chodzą po blachach leżących miedzy szynami. I nawet rok temu, podczas DTK, przewodnik na Regalicy otwarcie powiedział, że w końcu w częsci mostu wymieniono deski, bo państwo tu przyjechali.
Co do ograniczeń - na Dziewokliczu jest 60? Jechałem dwa tygodnie temu i jeszcze nie było. Ponadto na zwodzonym na Regalicy i tak szybciej niż 60 się nie pojedzie :-)
-- "Cudowne dziecko dwóch pedałów..." - (C) Włodzimierz Szaranowicz o jednym z kolarzy.
Intergalactic Proton Powered Electrical Tentacled Advertising Droids
wysłane przez Sakorius
> Co do ograniczeń - na Dziewokliczu jest 60? Jechałem dwa > tygodnie temu i jeszcze nie było.(...)
No właśnie sam nie wiem o jakie ograniczenie prędkości chodzi, w niedziele jechałem przez Dziewoklicz i przez most na pewno pociąg nie przejechał z prędkością 60km/h, tylko 100 km/h :)
wysłane przez Marcel
> Mareczek napisał(a):
> > Co do ograniczeń - na Dziewokliczu jest 60? Jechałem dwa > > tygodnie temu i jeszcze nie było.(...) > > No właśnie sam nie wiem o jakie ograniczenie prędkości > chodzi, w niedziele jechałem przez Dziewoklicz i przez most na > pewno pociąg nie przejechał z prędkością 60km/h, tylko 100 > km/h :)
Artykuł to totalna woda na młyn w celu wywołania paniki po wypadku w Czechach - cyt. "Po wypadku w Czechach wraca pytanie, czy transport kolejowy jest naprawdę tak bezpieczny, jak zapewniają przewoźnicy?". Niemal za każdym razem gdy wydarzy się większa tragedia z udziałem środków transportu, zaraz dziennikarzyny szukają dziury w całym, wręcz wymyśla się jakieś dziwaczne historie tak jak tu. Jeżdżę codziennie mostem przez Dziewoklicz i nie ma tam żadnego ograniczenia.
Cyt. >Na większości przepraw obowiązuje ograniczanie prędkości, ale pociągi >zwalniają jeszcze bardziej, bo maszyniści obawiają się, że gdyby na torach >znalazła się jakakolwiek większa przeszkoda, to skutki wykolejenia na >moście byłyby niewyobrażalnie tragiczne.
Maszynista ot tak sobie zwolnić nie może, od zwolnień jest WOS, ale lepiej postraszyć ludzi bo zła informacja się dobrze sprzedaje :)